Längst upp på sidan.

botad.se − Alternativ medicin och egenvård som andra blivit friska av


5

i medelbetyg

Egenvård

Kombucha

Välgörande och avgiftande tedryck som i bland kallas volgasvamp eller tesvamp.

Botar eller lindrar

Problem med mage, tarm och matsmältning som t ex gaser, förstoppning och besvär efter läkemedelsbehandling. Stärker också immunförsvaret och gör att du slipper förkylning och influensa. Även bra mot ledbesvär. Se även omdömen längre ner.

Förbättrar

Allmänhälsan genom att kroppen utsöndrar stora mängder miljögifter som t ex kvicksilver, kadmium, bly och benzol.Beskrivning

Kombucha är en probiotisk dryck som människan använt i 2 200 år. Du gör den själv genom att låta mikroorganismer jäsa sött te. Drycken smakar som iste med inslag av vinäger. Den är ett levande livsmedel med välgörande egenskaper och stor avgiftande verkan.

För att tillverka drycken behöver du en Kombuchakultur och ett par deciliter färdig dryck. Kulturen ser ut som en pannkaka och du kan ofta få den gratis av någon om du söker på nätet. Du kan även köpa en startsats på t ex www.regnbagscentret.se. Var väldigt noga med hygienen när du tillverkar drycken.

Så här gör du:
1. Koka 2 liter vatten i ett par minuter och ta sedan bort kastrullen från plattan.
2. Lägg i 3 matskedar grönt te och låt det dra i 15 minuter.
3. Sila bort tebladen och rör ner 1,5 dl råsocker.
4. Låt teet svalna till något över rumstemperatur.
5. Häll det i ett stort glaskärl.
6. Tillsätt ett par deciliter färdig dryck och lägg i Kumbuchakulturen.
7. Täck kärlets öppning med en tygbit, använd en gummisnodd för att täta.
8. Låt drycken stå och jäsa 7–12 dagar på en rumstempererad plats i skugga.
9. När den är färdig tar du först ur Kumbuchakulturen.
10. Sila sedan drycken genom ett tefilter och häll upp den på glasflaskor. Förvara flaskorna i kylen så håller drycken ett par veckor. Du kan dricka den som den är, med is eller blanda med t ex fläderjos.
11. Spara ett par deciliter färdig Kombucha osilad.
12. Skölj ur glaskärlet med kallt vatten.
13. Börja om med med en ny sats. Om det har bildats en ny liten kultur lägger du i båda, sätter två nya satser eller sparar den ena i reserv.

Drick försiktigt av Kombuchan de första veckorna. Den kan ha en starkt renande effekt så var uppmärksam på kroppens reaktioner. Minska intaget om det blir jobbigt, med tiden kan du dricka mer. Kombucha är ingen mirakelmedicin utan ett led i en medveten livsstil. På http://kombucha.ljuspunkt.se finns väldigt bra och utförlig information, både om tillverkningen, vilka ämnen och mikroorganismer Kombucha innehåller och referenser till forskning och litteratur.

13 år sedan | Ändra | Oseriös | Dela på Facebook/Twitter m m

Omdöme 1